Wie is de Trump-kiezer?

0
75

Foto Freek van den Bergh/ANP

Wie hebben Donald Trump aan het presidentschap geholpen? Exit polls bevestigen de diepe verdeeldheid die ook de verkiezingscampagne heeft gedefinieerd. Vrouwen hebben met een verschil van dubbele cijfers voor Hillary Clinton gekozen. Terwijl witte mannen overweldigend voor Trump hebben gestemd. Ruim de helft van de witte kiezers stemde Republikeins, terwijl bijna 9 van de 10 zwarten en tweederde van de latino’s Democratisch stemden.

De Democraten hebben vooral veel steun verloren onder de blanke arbeidersklasse, mannen en vrouwen, die in groten getale voor Trump hebben gestemd. De opkomst op het platteland, van oudsher een bolwerk van blanke arbeiders, was hoog. Maar ook veel mensen uit de hogere middenklasse stemden Trump.

Dit artikel is verrijkt met elementen die mogelijk cookies plaatsen. Klik op Akkoord om deze elementen te laden.

Maar dit is niet de enige reden dat Trump heeft gewonnen. Hij heeft het ook beter gedaan bij sommige kiezersgroepen dan vooraf was verwacht – althans procentueel gezien. Zo stemde 88 procent van de zwarte kiezers op Clinton en 8 procent voor Trump. Dit lijkt wellicht een groot verschil. Maar het is een beter resultaat voor de Republeinen dan in 2012, toen Mitt Romney 7 procent van de zwarte stemmen kreeg.

Trump deed het ook beter onder latino’s dan verwacht. Volgens exit polls stemde 29 procent voor Trump, ondanks zijn negatieve opmerkingen over Mexicanen. Ter vergelijking: in 2012 bleef Romney steken op 27 procent. Datzelfde geldt voor jonge kiezers tussen de 18 en 29. Vooraf was de verwachting dat die met een overweldigende meerderheid op Clinton zouden stemmen. Maar ze bleef steken op 54 procent, terwijl 37 procent op Trump stemde. Dat is hetzelfde percentage als Romney in 2012.

Lees ook dit interview van NRC-redacteur Emilie van Outeren met haar neef, een Trump-stemmer: Ik ben het bewijs dat Trumpfans niet sneu zijn

Evangelicals massaal voor Trump

Uit exit polls blijkt dat blanke evangelicals toch in grote meerderheid op Trump hebben gestemd: 81 procent, tegen 16 procent voor Clinton. Dat is de beste uitslag voor de Republikeinse kandidaat sinds 2004, toen George W. Bush 78 procent van de streng-christelijke kiezers achter zich kreeg. Hun onverwacht grote steun voor Trump – ondanks alle ophef over grab ‘em by the pussy – heeft waarschijnlijk een belangrijke rol gespeeld bij zijn overwinning. Blanke evangelicals vormen eenvijfde van alle geregistreerde kiezers.